Recepten

Op volgende website staan heel wat recepten om gezonde gerechten te maken:
http://www.gezondweb.be/gezondweb/rubrieken/voedingrecepten/receptengezondkoken/kooktechnieken/herfstsoepjes.htm

Hieronder komen nu enkele recepten die ter sprake kwamen op de cursus van 23 november 2010: 


De punten die vermeld staan naast de soepen is voor de ganse portie.

 Oost-Indische roomsoep  4 pers (2PP)

ingrediënten:
1/2 l gepelde tomaten of nog gemakkelijker tomatenblokjes; 1 l. water + 2 vetarme groentebouillonblokjes, 1 zeer rijpe banaan van ongeveer 150 gr., 1 koffielepel currypoeder , 100 ml. vetarme room.
                
Water + blokjes koken, dan gepelde tomaten erbij en 10 min. laten koken, mixen, de in schijfjes gesneden banaan erbij, 10 min. koken, mixen, currypoeder erbij en goed omroeren. juist voor het opdienen de room erbij !

 Wortel-pastinaak soep (5PP)

Ingrediënten:
Wortelen schillen en in blokjes, pastinaak schillen en in blokjes, 1 ui grof snijden
1 middelgrote aardappel (facultatief) in blokjes, magere kippenbouillon (of magere groentebouillon), heel weinig boter, beetje soya light 0% room

Wortelen,pastinaak, ui en aardappel een goede 5tal minuten aanstoven in een heel weinig boter. Onderzetten met wat magere kippenbouillon (per ½ l 1 blokje).
Laten koken tot alle groenten zacht zijn. Heel lang mixen zodat je een echte fluwelen soepje krijgt en afwerken met wat light room.
  
Pompoensoepje: apero of in de menu…. (0PP)

Ingrediënten:
Ajuin, wortel,1/2 pompoen,1/2 rood chilipepertje(gekuist en in kleine brunoise gesneden) enkele Jamaica peperbolletjes,1 teentje look, pezo, beetje aromat voor de mensen die het in huis hebben,en ongeveer 2 l groentebouillon of water met zo,n blokjes .

Die massa laten koken, ongeveer 20 min. Dan alles in de blender of mixen.  U mag de mini tasjes of borden afwerken na gevuld met het soepje,afwerken met één streepje kruidenolie(Zeer feestelijk soepje)

 Courgettesoep: (11pp)

Ingrediënten:
200 gr uien, 1 kg courgettes, kruidentuiltje (tijm, laurier en peterselie), 50 gr. boter,
2 ½ dl bouillon, 7 dl mager melk, peper en zout.

Snipper de uien en bind het kruidentuiltje samen. Verhit de boter in de pan en fruit hierin de uien zacht en glazig. Snij de uiteinden van de niet geschilde courgettes en versnijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Voeg deze bij de uien en laat zachtjes meestoven. Schenk de warme bouillon en de melk bij de groenten en voeg het kruidentuiltje toe. Laat het geheel 15 min doorkoken. Verwijder het kruidentuiltje en pureer de massa. Breng op smaak met peper en zout.

Let op: het kan lijken dat de soep gaat schiften, dit is niet zo. Tijdens het mixen bekom je opnieuw een gladde soep.


Pompoensoep: (2pp)

Ingrediënten:
2 liter water, 2 stalen preiwit, 1 ui, 4 wortelen, 600 gr. pompoen, 3 vetarme kippenbouillon blokjes, zout, peterselie, 1 soeplepel Alpro Soja light.

Stoof de ui in de boter. Snij alle groenten in grote stukken. Laat alles beetgaar worden in water en voeg de bouillon blokjes toe. Alles mixen. Afwerken met fijngehakte peterselie.

Voor een feestsoep, geserveerd met:
  • Gemalen kaas
  • Gebakken broodkorstjes
  • Alpro Soja light room

 Paprikasoep met kruidenkaas: (12PP)

Ingrediënten:
3 rode paprika’s, 4 uien, 2 teentjes look, 6 sneetjes wit brood, 60gr. Philadelphia light met fijne kruiden, 1 klein potje tomatenpuree, 3 of 4 blokjes vetarme groentebouillon.

Pel de paprika’s en snij ze in stukken. Stoof samen met de uien en de look. Voeg ongeveer 3 liter water toe. Besmeer het brood met de kruidenkaas en leg het er bovenop. Laten koken op een zacht vuurtje tot alles goed gaar is. Soep mixen. Voeg de tomatenpuree en de bouillonblokjes toe.

 Slanke groentesoep: (0PP)

Ingrediënten:
6 grote pijpajuinen, 2 groene paprika’s, verse selder, 2 uien, 2 courgettes, 2 vetarme groentebouillonblokjes, peper.

Snij alle groenten in stukken. Voeg water toe tot de groenten onder staan. Alles laten koken tot de groenten gaar zijn. Soep mixen. Op smaak brengen met peper.


Pikante soep met groentejulienne: (2PP)

Ingrediënten:
7,5 dl groentebouillon, 1 kleine komkommer, 100 gr. courgette, 1 preiwit, 2 jonge uitjes, 1 rood pepertje, 1 groen pepertje, 1 eetlepel olijfolie, kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie), peper en zout

Maak de groenten schoon. Snij de komkommer en de courgette in fijne reepjes, de prei en de uien in ringen. Spoel de pepertjes, verwijder zorgvuldig de pitjes en snipper ze dan fijn. Stoof de komkommer, de courgette, de prei en de uitjes een paar minuten aan in de olijfolie. Doe er de pepertjes, het kruidentuiltje en de bouillon bij. Breng aan de kook. Laat 3 tot 5 minuten zacht koken, of tot de groenten beetgaar zijn. Neem het kruidentuiltje weg. Kruid naar smaak met peper en zout.


Wortel-prei soep: (7PP)

Ingrediëten:
500gr  wortels, 500gr prei (wit alleen), 1  groentebouillonblokje,
4 kippenbouillonblokjes, 2  koffie lepels kerrie, 200gr  kippenblokjes, 2 soeplepels Philadelphia light, peper.

Snij de groeten in stukken. Voeg water toe tot de groenten onder staan. Voeg de bouillonblokjes toe. 7 minuten in de snelkookpan. Voeg nadien de kippenblokjes toe. Laat even meekoken. Afkruiden met peper en de kerrie.
Alvorens op te dienen 2 soeplepels Philadelphia light toevoegen. (velouté effect)


Franse versie :

500gr de carottes, 500gr de poireaux, 1 cube de bouillon de légumes
4 cubes de bouillon de poule. Cuisson à l’auto cuiseur 7 minutes
2 cuillères à café de Curry Rectifier avec du poivre. Pas de sel
200gr de dés de poulet. Avant de servir pour un effet plus velouté ajouter
2 cuillères à soupe de Philadelphia light.